Gewone wesp

Vespula vulgaris

De gewone wesp (Vespula vulgaris) is een bekend en veel gevreesd insect. Het zijn vrij grote insecten, met een duidelijke 'taille' tussen de thorax en de buik. Ze hebben felgele en zwarte banden langs het lichaam, twee paar vleugels en vrij lange, robuuste antennes. De angel bevindt zich aan het uiteinde van de buik. De koninginnen (reproductieve vrouwtjes) zijn groter dan werkers (niet-reproductieve vrouwtjes).

De gewone wesp vormt meestal grote kolonies onder de grond, maar af en toe kunnen er nesten worden gemaakt in holtes in de muur, holle bomen en zolders. Koninginnen komen in de lente uit de winterslaap en zoeken naar een geschikte locatie om een ​​nieuwe kolonie te beginnen. Ze begint dan het nest te bouwen met opgekauwd houtpulp, dat opdroogt om een ​​papierachtige substantie te maken. Een paar eieren worden gelegd, die zich ontwikkelen tot niet-reproductieve werkers.
Deze werkers nemen uiteindelijk de zorg voor het nest over en het leven van de koningin is dan uitsluitend gewijd aan het leggen van eieren. Aan het einde van de herfst ontwikkelen een aantal eieren zich tot nieuwe koninginnen en mannetjes, die het nest verlaten en paren. De nieuwe koninginnen zoeken naar geschikte plekken om te overwinteren, en de mannetjes en de oude kolonie (inclusief de oude koningin) sterven. De gewone wesp komt veel voor en is wijdverspreid.

De zich ontwikkelende larven worden gevoed met insecten die de werkers terugbrengen naar het nest. Weinig mensen zijn zich bewust van de rol die de gewone wesp speelt bij het onder controle houden van de populaties van veel insectenplagen.
De volwassenen hebben hoog energetisch suikerachtig voedsel nodig zoals nectar en fruit; ze voeden zich ook met een suikerachtige substantie die wordt afgescheiden door de larven.
De belangrijkste reden dat wespen zo worden gevreesd, is hun angel, die behoorlijk pijnlijk kan zijn en meer dan eens kan worden gebruikt, in tegenstelling tot die van bijen. De angel is geëvolueerd van een gemodificeerde legboor, een structuur die wordt gebruikt bij het leggen van eieren, en dus kunnen alleen werksters (die allemaal vrouwtjes zijn) steken.

Duitse wesp

Vespula germanium

De Duitse wesp is ook een veel voorkomende wespensoort in Nederland. Hij komt minder talrijk voor dan de eerder genoemde gewone wesp.

De Duitse wesp leeft net als de gewone wesp van andere insecten voor zijn voedsel.
Vaak komen ook zij af op zoetigheid, zodat zij op regelmatige basis een ongenode gast zijn op het terras terwijl men een heerlijk zoet drankje probeert te nuttigen.
De beste remedie is dan vaak om niet in de rondte te gaan zwaaien, maar de wesp gewoon te negeren. Het zwaaien roept meestal agressie op bij de wesp, met juist het steken tot gevolg.
Het herkennen van de twee soorten
Het verschil is goed te zien op de foto's

Een van de makkelijkste kenmerken zijn de zwarte stippen op het achter lijf.
De stippen liggen bij de Duitse wesp duidelijk afgesnoerd of geheel geïsoleerd, bij de gewone wesp zijn de stippen gesmolten met de zwarte banden.

Hoornaar

Hoornaar (Vespa crabro L.)

De Hoornaar of paardewesp

De hoornaar behoort tot de vliesvleugelige insecten. De hoornaar is de
grootste wesp van Nederland.
Hij is in principe niet agressief naar de mens, behalve bij een bedreiging van het nest.
Het hoofdbestanddeel van het voedsel van de hoornaar bestaat uit andere insecten.
De prooi wordt vermalen met de kaken en naar het nest gebracht.

Het nest van de hoornaar wordt gemaakt van cellulosevezels die van dood plantaardig materiaal afkomstig zijn. Het nest is meestal bolvormig met meerdere raten. In tegenstelling tot de honingbij bevat het nest geen honing.